Κατσαρίδα

Μυρμήγκι
19 Μαΐου 2017
Τρωκτικά
3 Ιουνίου 2017

Κατσαρίδα

Λίγα λόγια για το έντομο:
Υπάρχουν τρία είδη κατσαρίδας στην Ελλάδα. Η γερμανική κατσαρίδα (Blattella germanica), η αμερικάνικη κατσαρίδα (Periplaneta americana) και η ανατολική κατσαρίδα (ΒΙαttα orientalis). Και τα τρία είδη προκαλούν σημαντική οικονομική ζημιά. Ένα θηλυκό άτομο μπορεί να γεννήσει εώς και 40 αυγά ανάλογα με το είδος. Οι κατσαρίδες διαβιούν σε αποχετεύσεις, φρεάτια, βόθρους, χώρους πλυσίματος, ψυγεία, ηλεκτρικές κουζίνες, πλυντήρια πιάτων, φούρνους μικροκυμάτων και άλλες μικροσυσκευές και γενικά σε σκοτεινά-υγρά μέρη και χώρους με κακές συνθήκες υγιεινής. Όλες οι κατσαρίδες είναι παμφάγα έντομα. Καταναλώνουν οργανικές ύλες, σάπωνες, χαρτιά, λιπαρά υπολείμματα τροφών ή ψίχουλα. Μπορεί να είναι φορείς διάφορων ασθενειών, ενώ ενδέχεται να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδες και αναπνευστικά προβλήματα.

Η αντιμετώπιση:
Τα σκευάσματα που εφαρμόζονται πρέπει να είναι φιλικά προς το περιβάλλον, απόλυτα ασφαλή για τον άνθρωπο και τα ζώα και εγκεκριμένα από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων. Μπορεί να γίνει εφαρμογή υπολειμματικών ψεκασμών με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης, κατσαριδοκτόνο gel, εκνεφωτήρες(foggers), μη τοξικές παγίδες ή εφαρμογές αερολύματος αναλόγως του είδους της κατσαρίδας και της έντασης του προβλήματος.